Polyvinylchloride (PVC) uw gezondheid & het milieu

18/01/2018 Geschreven door: alain

Categorieën

PVC staat voor PolyVinylChloride , wordt gemaakt van de basisgrondstoffen aardolie (43%) en zout (57%). Omdat PVC van nature hard en broos is worden er weekmakers aan toegevoegd om de PVC soepele en zachte eigenschappen te geven.

PVC is de meest gebruikte kunststofsoorten ter wereld, desondanks heerst er bezorgdheid onder de bevolking omtrent het gebruik van producten die zijn vervaardigd uit PVC. Wat betekent het gebruik van PVC voor uw gezondheid en welke impact heeft Polyvinylchloride op het milieu?

Polyvinylchloride PVC

 

PVC (Polyvinylchloride ) waar komt u het niet tegen?

PVC is everywhere! Neemt u maar eens een kijkje om u heen. PVC is zelfs in direct contact met ons eten & drinken, hoeveel verpakkingen zij er niet gemaakt van PVC? En als het carnaval is dan eten we massaal uit plastic bakjes en drinken we uit plastic bekers.
PVC bestaat in harde vorm en zachte vorm, door gebruik te maken van weekmakers krijgt PVC oftewel Polyvinylchloride de gewenste zachte eigenschappen en is het geschikt om ze te verwerken tot onze producten: o.a. strokengordijnen, industriegordijnen, pvc stroken op rol etc.
PVC in Europa geproduceerd onder strenge Europese richtlijnen

Al onze PVC die wij verwerken in onze producten zijn geproduceerd in Europa onder strenge EU-regelgeving REACH – Registratie, Evaluatie, Authorisatie van Chemicaliën.
Onder deze wetgeving vallen alle chemische stoffen die in de Europese Unie geproduceerd of geïmporteerd worden. De Nederlandse wetgeving heeft de REACH-verordening vastgelegd in de Wet milieubeheer.

PVC & uw gezondheid

Omdat onze PVC in Europa geproduceerd wordt onder de REACH-verordening bent u er ook van verzekerd dat er geen zware metalen voorkomen zoals chroom, zink of lood. Tevens is de PVC vrij van schadelijke weekmakers zoals Ftalaten en Bisphenol A (BPA).
Onze producten voldoen daarmee aan de eisen die ook aan de vele andere PVC producten gesteld worden waarmee vrijwel iedereen dagelijks in aanraking mee komt.

PVC & het Milieu

De productie van PVC is een punt van aandacht. Zoals eerder beschreven aan het begin van dit artikel wordt PVC hoofdzakelijk gemaakt van aardolie en zout. Het boren naar ruwe aardolie en het raffineren van deze natuurlijke grondstof is geen milieuvriendelijke activiteit. Daar zijn we het in heel de wereld vrijwel allemaal over eens, dat is ook de reden waarom we al decennia lang op zoek zijn gegaan naar alternatieven voor aardolie. En gelukkig zijn er al heel wat alternatieven gevonden om minder afhankelijk te worden van de milieubelastende aardolie.

De productie van PVC is in alle eerlijkheid niet milieuvriendelijk te noemen, echter wanneer wij dit vergelijken met alternatieve kunststofsoorten waarmee zachte kunststof gemaakt kan worden dan is PVC de minst milieuverontreinigende optie.
PolyVinylChloride bevat een veel lager percentage schadelijke koolwaterstoffen dan alternatieven zoals Polyethylene en Polypropylene. De laatste 2 bevatten 90 tot 100% koolwaterstoffen waar PolyVinylChloride (PVC) slechts 43% koolwaterstof bevat.
De productie én recycling van PolyVinylChloride behoeft lagere temperaturen dan de alternatieven Polyethylene en Polypropylene. Reden te meer om PVC de milieuvriendelijkste kunststofsoort van deze 3 te noemen.

Conclusie

Er bestaat geen gezondheidsrisico voor mens en dier, er komen geen schadelijke stoffen vrij in de lucht als gevolg van materiaal veroudering. PVC is de milieuvriendelijkste kunststofsoort om te gebruiken ter vervaardiging van onder andere strokengordijnen & industriegordijnen.

Vrijblijvend advies ontvangen van onze specialisten?

Neem gerust contact op met onze klantenservice.

Neem contact op